Utgrävningar startar vid klosterområde

Nu börjar arkeologerna med utgrävningar av det gamla klostret i Krokek på gränsen mellan Östergötland och Sörmland.
Området har kartlagts med markradar och resultaten visar att klostret var både större till yta och hade en högre status än vad som varit känd hittills.

Nu sätter arkeologerna spaden i marken där det gamla klostret i Krokek låg.
Efter en lång tid av undersökningar av arkivmaterial och kartläggning av området med markradar har arkeologer upptäckt att klostret var betydligt större och viktigare än vad man tidigare trott.

-Den bild vi har idag är att det har varit en ganska stor anläggning och vi har kunnat se murar som ligger under marken genom markradarundersökningar säger Marie Ohlsén arkeolog på länsmuseet i Linköping.

Projektet som startades med hjälp av Krokeks hembygdsförening har kunnat samla både en hel del pengar och intressenter kring sig.
Syftet är att skapa en fullständig bild av klosterområdet som har legat norr om Norrköping på gränsen mellan Östergötland och Sörmland.

Om några veckor börjar arkeologer från länsmuseet med utgrävningar.
Det mest intressanta är egentligen själva huvudbyggnaden som man tror kan vara från 1200-talet.
Men den ligger inom ödekyrkogården som idag är en minneslund och därför kommer man att gräva utanför kyrkomuren.

Men Marie Ohlsén tror inte att de kommer att hitta guld eller silver föremål men däremot andra saker som kan vara intressanta.

-De mest värdefulla resultaten kan bli tex vilka byggnader som funnits på de grunder som finns kvar och vad de använts till. Sädeskorn kan säga vad som odlats och de har kanske haft medicinalväxter och sånt är värdefullts för oss berättar Marie Ohlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".