Hårdare granskning av sjukintyg

Försäkringskassan i Östergötland kommer att granska och ifrågasätta sjukintyg mer än tidigare.
Redan nu kan man se en ökning av underkända eller indragna sjukersättningar.

Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg besökte igår Östergötland.
Under sina möten upprepade Curt Malmborg att Försäkringskassan ska bli strängare i sin tillämpning av reglerna och att ingen kan vara säker på att få sjukpenning, bara för att man fått ett sjukintyg av sin läkare.

Ökning av indragna sjukintyg
Östergötland har en sjukfrånvaro på i genomsnitt 43 dagar per person och år.
Det är två dagar mer än riksgenomsnittet, men sedan ett par år tillbaka minskar sjukfrånvaron, här liksom landet i helhet.

Av sammanlagt 25.000 sjukskrivningar i länet förra året, så fick drygt 400 nej till sjukpenning, eller fick den indragen. Under årets första två månader har redan 100 blivit nekade, och det har betydelse, hävdar Curt Malmborg.

-Vi kan konstatera att allt färre begär sjukpennning och det är en väldigt kraftig minskning av sjukfrånvaron i det svenska samhället och till en del kanske det beror på den signaleffekt det har att vi har en mer försäkringsmässig tillämpning säger Curt Malmborg.

Bättre sammarbete
Försäkringskassans ambition är att reagera inom tre dagar från det att ett sjukintyg kommit in. Det finns exempel på sjukskrivna som nekats ersättning först efter lång tids sjukskrivning, men det är olycksfall i arbetet, hävdar generaldirektören.
I Kisa fick han information om samarbetet mellan Försäkringskassan, vårdcentralen och arbetsförmedlingen, något han vill se mer av.

- Det är just det att människor inte hamnar mellan stolarna för väldigt ofta är det så att personer som är arbetslösa som har varit sjukskrivna inte längre får sjukpenning. Då är det väldigt viktigt att vi har ett bra överlämnade till arbetsförmedlingen för att det här ska fungera säger Curt Malmborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".