Bröder misstänks ha hotat syster

Två bröder i Norrköping misstänks ha hotat att döda och misshandla sin syster. Idag hölls rättegången mot dem i Norrköpings tingsrätt.
Under de två senaste åren har bröderna, 31 och 20 år gamla, hotat att döda systern för egen hand eller genom en lejd mördare, alternativt göra henne invalid. Det om hon inte fogar sig efter familjens önskan om att hon ska gifta sig med en man i Irak som familjen har valt. Det är vad den 26-åriga kvinnan berättat under förmiddagens förhör. Skälet är enligt kvinnan att hon hotar famliljens heder om hon lever ett liv som inte stämmer med de krav som finns på hur en kvinna från Irak ska leva. Bröderna står åtalade för grovt olaga hot, ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse, och bröderna hävdade under eftermiddagens förhör att kvinnan ljuger. Den äldste brodern menade att alla i famlijen gör precis som de vill. Han var bara orolig över att den 26-åriga systern inte hade träffat någon man och att han bara hade kommit med förslag på män som kunde vara tänkbara makar för systern. Men hotat henne hade han inte gjort. 31-åringen menade att systern kan ha hittat på hotibilden för att lättare få tag på en lägenhet. Under rättegången har de åtalade bröderna och kvinnan inte varit i rättsalen samtidigt. Kvinnan har inte heller velat att andra familjemedlemmar suttit med under förhören med henne.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista