Färre missbrukare omhändertas

Färre missbrukare omhändertas för tvångsvård trots att antalet tunga missbrukare inte ser ut att minska.

Det visar en ny rapport från länsstyrelsen.

Antalet ansökningar om vård enligt lagen om vård av missbrukare, LVM minskar något jämfört med år 2004.
Medan omedelbara omhändertagande har minskat kraftigt från 36 personer 2004 till 22 missbrukare förra året.

Det är inte alltid ett omhändertagande leder till vård enligt LVM.
Antalet ansökningar om vård uppgick för 2005 till 31 jämfört med 33 under 2004. 17 av de 33 ansökningarna hade initierats av ett omedelbart omhändertagande.

Lisbeth Gustavsson är socialkonsulent på länsstyrelsen och hon oroas över den här utvecklingen eftersom antalet tunga missbrukare inte minskar.

- Vi ser att det tunga missbruket inte minskar och mot bakgrund av det ser att antalet insatser enligt LVM går ner säger Lisbeth Gustavsson.

Men hon påpekar samtidigt att kommunerna ger en mer positiv bild av att man bygger upp den egna öppenvården och stärker upp resurserna och det kan innebära att kommunerna inte behöver vidta åtgärder enligt LVM.

Färre polisanmälningar
En annan förklaring till att antalet LVM-ärenden minskar är att polisen i samtliga kommuner i länet, förutom Motala, lämnar in färre anmälningar.
Trots att polisen sedan förra året inte har möjlighet att göra omedelbara omhändertaganden men har skyldighet att anmäla om man kommer i kontakt med missbrukare som kan vara i behov av vård.

I Norrköping som är en av de kommuner med flest missburkare gjorde polisen bara två anmälningar under förra året.
Medan Motalapolisen stod för 23 av de 32 anmälningar som kom från polisen.

Lisbeth Gustavsson på länsstyrelsen tycker det är anmärkningsvärt att polisen i kommunerna görs så pass få anmälningar med undantag för Motala.

-Vi har lyft fram det här i tidigare rapporter och vi kommer att följa upp det här genom att ha samtal med polisen för att diskutera varför det ser ut som det gör och vad det är som behöver förändras säger Lisbeth Gustavsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".