1 av 2
Kursledarna Lena Bergström, Maya Eriksson och Elsbeth Jakobsson.
2 av 2
Trotsig ett-åring vid namn Laban

Föräldrar på kurs

Dagens föräldrar har många frågor som rör barnuppfostran och på kurs i Norrköping får nu mammor och pappor råd och stöd.

Enligt kursledarna finns det ett ökat behov av föräldrakunskap.

Det finns ett ökat behov av föräldrakunskap för småbarnsföräldrar.
Det anser socialsekreteraren Elsbeth Jakobsson på Portens familjecentral i Norrköping.
Tillsammans med två kollegor håller hon just nu en kurs i Norrköping för att stärka föräldrar i sin roll som barnuppfostrare.

-Jag tycker att frågorna kring föräldrarskapet har ökat och att föräldrar är väldigt osäker på saker som de ibland tror att man ska vara säker på , säger Elsbeth Jakobsson.

Den öppna förskolan har också sammarbete med barnavårdscentralen som också märkt att föräldrar har många frågor.

Det är tisdagkväll i Norrköping, Elsbeth Jakobsson och specialpedagogen Maya Eriksson sammanfattar dagens kurs tillsammans med ett tiotal mammor och pappor.
Kursen som är en såkallad Copeutbildning består av 10 träffar och det grundläggande är att man ska utgå från det positiva i barnuppfostran och ge mycket kärlek och beröm.

Metoden kommer från Kanada och har funnits här i Sverige sen i början av 2000-talet, i Norrköping sen två år tillbaka.
Vid varje träff visas ett videoinslag med ett dåligt exempel på barnuppfostran.
Utifrån det diskuterar sedan föräldrarna i smågrupper om misstagen, vilka konsekvenser det får och hur man skulle kunna göra.
Den här metoden skiljer sig åt från den just nu populära nannymetoden där en expert på barnuppfostran besöker hemmet och berättar hur man ska göra, berättar Maya Eriksson.

-Det blir tydligare när man får möta andra föräldrar som tänker och tycker en massa saker. Så att vi ska egentligen inte ge så mycket råd utan vi ska försöka få föräldrarna att tänka ut sina egna råd, säger Maya Eriksson.

Alla föräldrar med barn mellan 3-12 år är välkomna att gå kursen och av kvällens deltagare får den högsta betyg.
Naima Erammi, Micael Jonsson och Filiz Göller tycker alla att kursen har hjälpt dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".