Kenneth Werling, vd för Agroetanol i Norrköping.

Ny etanolfabrik i Norrköping

Uppdaterad version 12:05
Lantmännens nya etanolanläggning kommer placeras i Norrköping.
Det är en investering på en miljard kronor och Lantmännen räknar med att behöva nyanställa 18 personer.

Fabriken kommer att byggas i anslutning till Lantmännens nuvarande etanolanläggning på Händelö och om allt går enligt planerna kan produktionen börja i augusti 2008.

Det som talade för en placering i Norrköping var att resurserna samlas på samma ställe, det säger Kenneth Werling som är vd för Lantmännen Agroetanol i Norrköping.

- Det finns stor samordningsfördelar med att ha produktionen samlad i en anläggning.

Bra för lantbrukarna
Den nya anläggningen blir spannmålsbaserad och kommer att förbruka cirka 400 000 ton spannmål och årligen producera 150 miljoner liter drivmedelsetanol. Och Kenneth Werling tror att det här kan betyda mycket för Norrköpings kommun, men även för Östergötland samt Sörmland och lantbrukarna i området.

- De stora vinnarna på det här är ju lantbrukarna i närområdet som kommer få bättre avsättningsmöjligheter för sina spannmål.

Luktproblem
Den nuvarande fabriken har fått in en del klagomål när det gäller lukten i området och nu pågår ett arbete med att förbättra problemen.

- Det är helt klart så att vi måste bli bättre även med den större produktionen än vad vi är idag, säger Kenneth Werling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".