LO i länet kritisk mot att färre arbetsplatsolyckor utreds

LO-distriktet i Östergötland riktar idag kraftig kritik mot SOS Alarms beslut att inte längre informera polisen när det inträffat en arbetsplatsolycka. Beslutet har lett till att färre olyckor utreds.

Bakgrunden till beslutet är patientsekretessen, men som vi berättade igår innebär de nya riktlinjerna att många olyckor inte blir utredda överhuvudtaget eftersom polisen helt enkelt inte får kännedom om dem.

Beslutet att inte informera polisen vid en arbetsplatsolycka kritiseras också av arbetsmiljöverket och polisen.
Och nu sluter sig LO-distriktet i Östergötland till de kritiska rösterna.

- Det här riskerar att drastiskt försämra rättssäkerheten för arbetstagare som råkar ut för olyckor, säger Kent Karlsson, ombudsman på LO i Östergötland.

Svårt att hävda sin rätt
SOS Alarm hävdar att de gör det av hänsyn till lagen.
En direkt följd av beslutet blir det att polisen inte kan inleda brottsplatsundersökning vid en arbetsplatsolycka.
Och facket menar att det försämrar arbetstagarnas möjligheter att hävda sin rätt gentemot arbetsgivaren vid en olycka.

-Den som råkar ut för en olycka kan ha väldigt svårt att bevisa vad det var som hände och varför det kunde ske , säger Kent Karlsson. 

Delade meningar
Nu har Socialstyrelsen, polisen och SOS Alarm bildat en samverkansggrupp där man försöker hitta en möjlig lösning på frågan så snabbt det går.
Men det kan dröja lång tid innan en eventuell lösning kan vara i sikte.
För även där går meningarna isär och polisen menar att SOS Alarm tolkar lagen fel.

-Vi bedömer att det inte föreligger några hinder i sekretesslagen för att SOS-alarm ska kunna meddela polisen uppgiften om att personer skadats i samband med arbetsplatsolycka säger Lars Karlssand från rikspolisstyrelsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".