Satsning på utomhuslärande vid universitetet

Vid Linköpings universitet satsas det just nu nio miljoner kronor på forskning om utomhuspedagogik. Satsningen handlar om att flytta ut skollektionerna från det traditionella klassrummet till miljöer utomhus.

Enligt Anders Szczepanski, som är enhetschef för centrum för miljö och utomhuspedagogik vid universitet, kan man jobba med delar av alla ämnen utomhus. Det har också kommit mer metodlitteratur inom området, så som att lära matematik utomhus och olika språk. 

Anders Szczepanski menar att man genom utomhuspedagogiken ökar kreativiteten och inte låter pedagogiken stanna på tröskeln, utan skapar spännande möten och ett varierande lärande i växelverkan med situationerna i klassrummet.

- Att lämna textens rike och gå ut i det andra riket, det är en utmaning men då måste också lärare ha kompetensutveckling plus att man forskar och tittar på vad som händer med stress och lärande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".