Färre Gripenplan till försvaret oroar inte Saab

Det svenska flygvapnet kommer bara att ha användning av 100 Gripenplan, enligt ett nytt förslag från överbefälhavaren (ÖB).

Det innebär att försvaret har ett överskott på 70 plan, som måste skrotas eller säljas vidare till andra kunder. Men Saab och säljbolaget Gripen International tar förslaget med ro.

Enligt Owe Wagermark som är informationsdirektör på Gripen International kan överbefälhavarens förslag till och med bli till en fördel.

-Det innebär att 31 gripar ska moderniseras till version C och D, det vill säga det modernaste vi har i flygvapnet och samma version vi har på exportmarknaden. Det innebär ökad produktion under flera år och att ökat antal plan av version C och D på världsmarknaden.

Överskott av Gripenplan
De tidigaste versionerna av Gripen kallas för A och B, och de modernaste för C och D. Från början beställde flygvapnet 204 Jas 39 Gripen. Senare har regeringen sagt att bara 140 behövs. Nu vill ÖB banta de till 100. Det betyder ett stort överskott av plan och de flesta har redan levererats och står i flygvapnets hangarer. I januari i år hade Saab levererat 173 Gripen till svenska flygvapnet. Den siffran är betydligt högre nu.

30 plan har försvaret och Saab gemensamt lyckats hyra och sälja vidare till Ungern och Tjeckien. Överskottet kan göra det svårare att exportera helt nya plan, medger Owe Wagermark.

-Men det är bättre att kunna sälja andra varianter av planet än att våra konkurrenter tar exportorder.

Plan byggs om
De 31 gripenplan som ska moderniseras ska plockas isär i del och sättas ihop på nytt i Saabs verkstäder i Linköping. Det innebär knappast nya jobb, men bromsar personalminskningarna. Och nya pengar för Saab kan det bli.

-Moderniseringen ingår inte i kontraktet, så om politikerna fattar tycke för överbefälhavarens kloka förslag, förutsätter vi att det blir nya kontraktsförhandlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".