26-åringen nekar till brott

Efter den första rättegångsdagen för det uppmärksammade mordet på en 19-årig kvinna i Norrköping har åklagare Mats Näkne presenterat en omfattande sakframställan. Även mannens försvarsadvokat Ismo Salmi gick igenom sin klients version av vad som hänt.

Det tog fyra timmar för åklagaren att göra sin sakframställan och presentera den stora mängden bevis som används under rättegången.
En stor del av det åklagaren berättade handlade om de omfattande skador som den 19-åriga kvinnan fått och vad polisens tekniker funnit på mordplatsen. Mats Näkne berättade även om vittnen han ska höra under rättegången och läste också ur den dom där tingsrätten tidigare dömt 26-åringen till två och ett halvt års fängelse samt livstids utvisning för en annan våldtäkt som begicks vid Himmelstalund i Norrköping. På det sättet vill åklagaren visa att 26-åringen tidigare begått våldshandlingar mot kvinnor.

Nekar till brott
Den åtalade var klädd i en grå tröja med uppkavlade ärmar. Under rättegången såg han lugn och samlad ut när han lyssnade på åklagaren. Genom sin försvarsadvokat berättade han att han träffat den 19-åriga kvinnan, att hon frivilligt gått med på att ha sexuellt umgänge med honom och att hon levde när han lämnade henne.

Mannen förnekar våldtäkt och mord. Försvararen Ismo Salmi anser att åklagaren inte har några bevis som binder 26-åringen vid brottet, men han medger att den tidigare våldtäktsdomen är besvärande.

- Naturligtvis så ligger tidigare brott en åtalad alltid i fatet. Men den våldtäkten har han erkänt, han erkände rakryggat vad som hade hänt och sade att han är beredd att ta sitt straff.

Åklagare Mats Näkne har valt att inte lämna några kommentarer till media så länge rättegången pågår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".