De borgeliga gruppledarna i landstinget och Motala kommun

Lasarettet i Motala får stöd av de borgeliga partierna

De fyra borgerliga partierna i landstinget vill förstärka vården vid lasarettet i Motala.

Partierna vill att lasarettet får tillbaka kirurgläkare och vårdplatser för kirurgpatienter och betonar också att lasarettet i Motala ska fortsätta vara centrum för ortopedi i länet.

De borgeliga partierna i landstinget vill förstärka vården vid lasarettet i Motala.
Men att återgå till vad lasarettet var innan de stora förändringarna för tre år sedan är det inte tal om, säger folkpartiets Gunnar Asserhed.

-Skulle vi göra det så måste vi riva upp hela den strukturförändring som är gjord för det får sådana konsekvenser och vi vill absolut inte drabba personal och patienter med den. Vi måste bygga verksamheten efter hur det idag och vi föreslår nu en del justeringar, säger Gunnar Asserhed.

Förlossning, kvinnoklinik och intensivvård i Motala blir ett minne blott även med en borgerlig majoritet, men de fyra partierna säger sig ändå vilja stärka lasarettet på andra sätt. Detta manifesterade de genom att hålla presskonferens där.

Partierna vill att lasarettet ska utvecklas och få spetskompetens på vissa områden.
Redan idag är Motala känt för den lasarettsanslutna hemsjukvården LAH.
För att stärka den vill de borgerliga att Motala får tillbaka några kirurgläkare och vårdplatser för kirurgpatienter.
Det gäller alltså vård och behandling, men inte operationer.

Trots att de borgeliga för en månad sedan lovade att Norrköping ska få tillbaka planerade operationer av knä och höftleder, ska Motala även i forsättningen vara länets centrum för planerad oropedi, säger moderaten Marie Morell.

-Vi ser att det finns möjligheter att förstärka den planerade ortopediska verksamheten i Norrköping utan att det skulle beröra Motala , så det behöver inte ha med varandra att göra säger Marie Morell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".