Kungens 60-årspresent - ett nationellt vattensymposium.

Kungen får presenter från Östergötland

Uppdaterad 16:45
Kungens 60-årsdag närmar sig men redan under förmiddagen  har landshövding Björn Eriksson lämnat över en gåva från landets samtliga länsstyrelser.

På söndag fyller kungen 60 år och då blir det stor fest på Stockholm slott med uppvaktningar från hela världen. Men kalaset har redan börjat och under förmiddagen uppvaktade länsstyrelserna med ett symposium om vatten som kommer att hållas i Kalmar under nästa år. Björn Eriksson fick som äldste landshövding överlämna gåvan i form av en handgraverad glastavla.

– Kungen har alltid visat stort intresse för vår svenska natur och för vårt arbete med detta inom länsstyrelsevärlden, säger landshövding Björn Eriksson. Det kändes därför helt naturligt att vi ger honom en gåva som bidrar till ökad kunskap om vårt vatten och dess framtid.

Gåvor från en del östgötska kommuner
Även en del av kommunerna i Östergötland tänker bidra med presenter, det visar en enkät som Sveriges Radio Östergötland gjort.

Från Kinda kommun skickas en bok om Kinda kanal, där kommunalråd och kommunchef ska skriva varsin hälsning. Söderköping tänkte uppvakta kungen med en liten slant. Den okända summan kommer sättas in på kungens insamlingsstiftelse, Ungt ledarskap.

Från Vadstena, Åtvidaberg och Ydre kommer grattis-telegram.

Norrköping, Motala, Mjölby,Valdemarsvik och Ödeshög planerar däremot ingen uppvaktning. Inte heller Linköping och borgmästare Eva Joelsson skriver i sitt svar att hon inte tror kungen uppskattar att få presenter från varenda kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".