Den nio meter höga mansstatyn "Dubbelgångaren" ska placeras vid slussarna i Berg.

Nio meter hög staty ska smycka Bergs slussar

I sommar ska vattnet utanför slussarna i Berg i Linköping prydas av ett konstverk. En nio meter hög mansfigur, som till synes går på vattnet, ska resas och till det får Göta kanalbolag hjälp av Försvarsmaktens ingenjörstrupper.

Med hjälp av en bilfärja som det i vanliga fall transporteras militärfordon på, och en grävmaskin som väger 25 ton, ska ingenjörstrupperna från Eksjö hjälpa till med att att få konstverket på plats vid Bergs slussar.

– Detta hjälper de oss med tack vare att de är vid kanalen och övar varje år, säger kanalbyggmästare Lennarth Falk vid Göta kanalbolag.

Figuren, som heter ”Dubbelgångaren”, blir det fjärde konstverket som placeras vid kanalen. De övriga tre finns i Söderköping, vid Mem i Norrköpings kommun och i Borenserg i Motala kommun.

”Dubbelgångaren” är nio meter hög och väger 3,5 ton. Enligt planerna ska fyra man från försvaret jobba i en vecka för att få konstverket på plats.

Den 15 maj startar arbetet och den 28 maj ska Dubbelgångaren invigas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".