VA-taxan höjs i Motala efter obetald utgift

En obetald utgift på 16 miljoner kronor har hittats på tekniska kontoret i Motala. Efter det har taxan för vatten och avlopp höjts i kommunen, för första gången på tre år.
Det var vid en analys av kostnader och investeringar dom kommande tio åren som den obetalda utgiften på 16 miljoner kronor hittades. Kostnaden kommer från ett projekt för bättre driftövervakning som startade 1995. Projektet har sedan fortsatt utan att avslutas. Kommunen centralt betalar dom löpande utgifterna för tekniska kontorets projekt - fram till det att de avslutas. Först då dom upp som en kostnad hos tekniska styrelsen. Och det här projektet har under årens lopp bara fortsatt och fortsatt och byggts ut med flera nya delprojekt. Anders Ledskog har svårt att ge en enkel förklaring till hur det kunde gå så fel. Men trots misstaget så är ekonomin inte hotad. Pengar till projektet har nämligen varje år avsatts i en fond. - Det här var lite anmärkningsvärt, säger Anders Ledskog om den obetalda utgiften. - Det fanns en diskussion om att sänka va-taxan eftersom vi hade god ekonomi, men det var ju tur att vi inte gjorde det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".