Kommun lurad på fler hundratusentals kronor av oseriösa företag

Norrköpings kommun förlorade förra året fler hundratusen kronor genom att betala så kallade bluffakturor.

Det är kommunens revisorer som vid en granskning upptäckt att kommunen vid flera tillfällen blivit lurade av oseriösa företagare.

- Det är inte speciellt många fall men de fallen är tillräckligt stora för att det ska bli hundratusentals kronor, säger Ulf Nersing som är kommunens stadsrevisor.

Säljer påhittad varor
Kommunen har vid ett flertal tillfällen låtit sig luras av bedragare. Och det är inte bara kommuner som betalar ut pengar till bluffarna. Med försåtliga försäljningsmetoder försöker de sälja varor som inte finns eller är helt värdelösa även till företag, privatpersoner och myndigheter. I många fall kan det handla om att vara med i en påhittad telefonkatalog.
Eftersom namnen på bedragarnas företag ofta påminner om namnen på de seriösa företagens produkter blir många lurade och det är svårt för polis och åklagare att komma åt den här typen av brottslighet.

Kräver mer nogrannhet
Kommunens revisorer, som vid en granskning upptäckt att kommunen betalat flera bluffakturor, kräver nu att kontrollen skärps. Det hoppas man ska ske genom att kommunens anställda blir medvetna om problemet och att man ständigt kontrollerar de fakturor man ska betala. De kan kontrolleras mot Svensk Handels varningslista över oseriösa företag.

- Det är vår ambition att kommunen inte ska slösa med några pengar alls och att inte några kronor ska läcka ut i det här fallet till oseriösa leverantörer, säger Ulf Nersing.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".