Miljön oviktig för östgötars val av färdsätt

Östgötarna tar ingen hänsyn till miljön när de väljer vilket färdsätt de vill använda. Det är en av de saker som framkom i en enkät där 4 500 östgötar fick svara på frågor om sina resvanor. Svaren ska nu ligga till grund för planeringen av den framtida kollektivtrafiken.

25 000 personer i Östergötland reser med kollektivtrafiken till jobbet. Åtta av tio tar bussen åtminstone en del av sträckan. Dem som är mellan 20 och 40 år gamla åker buss lite mer sällan, men efter 40 ökar bussåkandet igen, enligt undersökningen.

Resor till och från jobbet är den vanligaste typen av resa som östgöten företar. Är man mellan 26 och 39 år gammal tar man bilen dit och cyklar gör mest de som är mellan 20 och 25 år.

Siffrorna i materialet kommer att vara en del av det som ligger till grund för kommunernas och Östgötatrafikens framtida planering av kollektivtrafiken.

När undersökningen presenterades igår fanns representanter från flera kommuner i länet på plats, bland annat från Ydre, som enligt en undersökning för några år sedan är landets mest biltäta kommun per invånare.

Ändå är kollektivtrafiken viktig för Ydre:

– Vi vill ju också utveckla kollektivtrafiken, det är viktigt att kunna ta sig både norrut och söderut, säger Monica Kastensson som arbetar med frågan i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista