Moderat vill diskutera sprutbyten för narkomaner

För drygt en veckan sedan beslöt riksdagen att tillåta sprutbyten för narkomaner. Ett 20 år långt försök i Lund och Malmö tyder på att smittspridningen av HIV och gulsot har begränsats.

Nu vill moderaten Anders Senestad att landstinget i Östergötland tar upp frågan om narkomaner ska få byta till sig rena sprutor även här.

-Det här är en viktig principiell fråga, nu när riksdagen givit landstingen möjligheten att själva avgöra i vilken mån de vill ge fria sprutor eller inte. Jag själv är delad i frågan, eftersom professionen är det. Därför tror jag att vi måste få upp de fakta som finns på bordet, säger Anders Senestad.

Det första försöket med sprutbyten för grava intravenösa narkomaner inleddes i november 1986 i Lund och följdes året därpå av Malmö. Syftet var att hindra smittspridning av hiv och gulsot.

Försöken har pågått år efter år medan politikerna har varit oense om det är bra eller dåligt att narkomanerna ska kunna få tillgång till rena sprutor och kanyler. Partierna har varit djupt splittrade internt men det var bara moderaterna och kristdemokraterna som argumenterade emot när beslutet togs i riksdagen 26 april iår. Motståndarna anser att fria sprutor är ett sätt legalisera narkotikamissbruk.

Beslutet fattades med stöd av 192 röster. 86 röstade nej eller avstod från att rösta. Även inom ja-partierna fanns enskilda ledamöter som avstod från att rösta eller som gick emot partilinjen.

-Det är en svår fråga. Men det är dags att lagreglera en verksamhet som funnits i 20 år, sade folkhälsominister Morgan Johansson i debatten som föregick beslutet.

Han underströk att det inte blir fritt fram. Varje landsting får själv fatta beslut om det vill införa program med utbyte av sprutor och kanyler. Utbytet ska kopplas till en fungerande vårdkedja.

Johansson hänvisade till statistik som visar att antalet hiv-smittade narkomaner varit noll under många år i Malmö och Lund medan antalet hivsmittade narkomaner i Stockholm var 14 förra året och 13 året dessförinnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista