Greenpeaceaktivister inför rätta idag

Idag inleddes rättegången i Norrköpings Tingsrätt mot de fyra Greenpeaceaktivister som åtalats misstänkta för grovt olaga intrång.
Fyra greenpeacemedlemmar - tre kvinnor från Sverige, Tyskland och Australien samt en man från Finland - ställdes idag inför rätta i Norrköpings tingrätt. I salen satt, förutom tolkar, försvarare och åklagare, ett tiotal Greenpecemedlemmar för att stötta sina vänner. Åklagare Torsten Angervåg började med att ge sin version om vad som hände i Norrköping 4 juni, då ett 15-tal Greenpeaceare inledde en aktion mot båten M/S Fagervik och då bland annat kedjade fast sig i båtens förmast. Angervåg menar att de fyra aktivisterna har gjort sig skyldig till olaga intrång och att brottet ska betraktas som grovt, eftersom det var en väl planerad aktion som hade till syfte att hindra fartyget att lämna hamnen. Åklagaren yrkar också på att de tilltalade ska betala ett skadestånd till fartygets tyska ägare på omkring 70 000 kronor. De fyra Greenpeacemedlemmarna nekar samtliga till brott och menar att gärningen är försvarlig, eftersom de försökt att förhindra fortsatt miljöförstöring. Rättegången fortsätter nu under eftermiddagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".