Kritik mot Samhall

Det statliga företaget Samhall som är till för att ge personer med funktionshinder arbete kritiseras av fackförbundet kommunal för att det drivs alltför affärsmässigt.

Det finns många som inte klarar ett vanligt jobb och som skulle behöva arbeta på Samhall en period. Men Samhall får nu kritik för att många stängs ute eftersom företaget drivs alltför affärsmässigt.

- För många är det i dag omöjligt att komma in på Samhall, trots att det är enda vägen tillbaka till arbetsmarknaden, säger Bo Hjalmarsson, försäkringshandläggare på fackförbundet Kommunal i Kronoberg.

För personer med funktionshinder som utgör ett arbetshandikapp finns möjligheten att arbeta på Samhall. Företaget är statligt ägt och målet är att verksamheten ska uppnå ett nollresultat. Men enligt Bo Hjalmarsson gör affärstänkandet inom företaget, som är ett aktiebolag, att många människor slås ut.

- Det blir hårdare och hårdare för de som har det svårt att komma ut på arbetsmarknaden, de blir utslagna på ett helt annat vis än vad de blev förut, de kommer att vara ett c-lag på arbetsmarknaden om man inte gör något åt det, säger Bo Hjalmarsson.

Det är Arbetsförmedlingen som anvisar personer till anställningar på Samhall, innan dess görs omfattande utredningar och i stort sett alla andra åtgärder prövas i första hand. P-O Grönlund är handläggare på Länsarbetsnämnden och han tillbakavisar kritiken att det skulle ha blivit svårare att få en plats.

– Alla som vi bedömer har behov av det ska givetvis komma dit.

Kommunal vill att Samhalls roll diskuteras

Men Kommunals Bo Hjalmarsson anser att Samhalls allt mer serviceinriktade verksamhet, som fastighetsskötsel och städning, är ett stort problem som stänger ute många fler.

- Det finns ett jättestort behov hos t ex kvinnor med förslitningsskador, och de får ju inte samma möjlighet eftersom Samhall har en inriktning i dag att sköta just det här som de blivit arbetsskadade på.

Bo Hjalmarsson vill se en rejäl förändring, och menar att Samhalls roll behöver diskuteras på högsta nivå.

- Staten bör ta ett krafttag och samla arbetsmarknadens parter och Arbetsförmedlingen, säger Bo Hjalmarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista