Sänkt straff för våldtäktsdömd idrottslärare

I dag kom hovrättens dom i det uppmärksammade målet mot den 22-årige idrottslärare som i Norrköpings tingsrätt dömdes till tre års fängelse för att ha våldtagit en 14-årig elev.
Övergreppet ägde rum under ett besök på Centralbadet förra sommaren och även hovrätten valde att döma mannen för våldtäkt mot barn. 

Målet mot den 22-årige mannen har fått stor uppmärksamhet, dels för att han fungerade som flickans lärare när övergreppet begicks och dels för att han var aktiv som idrottsman i länet på relativt hög nivå.

Nekade till brott
Våldtäkten som mannen dömts för ägde rum redan i juni förra sommaren. Det dröjde dock nästan ett halvår innan brottet polisanmäldes och i januari i år greps 22-åringen.

Under hela utredningen valde han dock att neka till alla anklagelser och under rättegången i Norrköpings tingsrätt hävdade att han överhuvudtaget inte varit ensam med flickan under besöket på badhuset.

Yrkade på mildare straff
Först när det visade sig att spår av 22-åringens sperma fanns på den toalett flickan hävdat att övergreppet ägt rum på, ändrade han sig och i hovrätten erkände han att han haft sex med den 14-åriga flickan.

Han hävdade dock att det skett med hennes samtycke och yrkade därför på att brottsrubriceringen skulle ändras till sexuellt utnyttjande.

Sänker straffet
Nu blev det inte så. Av hänsyn till mannens låga ålder väljer hovrätten i och för sig att sänka fängelsestraffet med ett halvår, men när det gäller brottsrubriceringen gör rätten samma bedömning som tingsrätten.

Det betyder att brottsrubriceringen våldtäkt mot barn står fast och precis som tingsrätten väger hovrätten in det faktum att mannen missbrukat sin ställning som lärare i sin bedömning av brottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista