Arbetslösas uppgifter om kränkande behandling tillbakavisas

Norrköping kommunen tillbakavisar uppgifterna om kränkande behandling mot de arbetslösa som deltar i arbetsmarknadsprogrammet REKO.

Det är både arbetslösa själva och Sveriges Anställningslösas Landsorganisation som kritiserar de ansvariga på REKO för kränkande behandling av praktikanter.

Ansvariga tjänstemän på kommunens arbetsmarknadskontor, vill inte låta sig intervjuas, men skriver i ett brev till SR Östergötland att de bestämt vänder sig mot de påståendena. De skriver vidare:

” Vi har en välutbildad och engagerad personal som jobbar hårt för att göra ett bra jobb för våra praktikanter/anvisade. Kränkning av människor över huvud taget, och dessutom kränkning av personer i en utsatt situation, strider självklart till 100 procent mot allt som vår verksamhet står för.”

De arbetslösa har vittnat om kroppsvisitering vid Myrornas insamlingscentral, där en del av projektet bedrivs. Andra personer berättar om utfrysning eller uteslutning ur REKO om någon vågade vara kritiskt.

Men någon kränkande behandling har det, enligt de ansvariga, inte förekommit. De menar att det visst kan finnas ett missnöje bland en del av dem som gör praktik där, men det beror på andra saker:

”att alla inte är nöjda och att en del känner sig ’tvingade’ att börja på Reko som en motprestation för att få ekonomiskt bidrag, det kan man ha förståelse för”.

Claes Särevall (s), ordförande för arbetsmarknadsnämnden i Norrköping, medger att det har framkommit kritik mot verksamheten:

– Dels så kan man enligt enkätsvar se att alla inte är helt nöjda och dels har jag fått signaler från någon som inte är nöjd med projektet. – Det tar vi naturligtvis på fullt allvar och vill förbättra, säger Särevall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista