Karin Klevelid och Peter Gustavsson vid Handikappföreningarna i Östergötland.

Vallokaler ska anpassas

Enligt den nya vallagen ska samtliga vallokaler som används i årets val vara tillgängliga för personer med funktionshinder.

Nu har handikappföreningarna i Östergötland skickat ut en enkät till länets kommuner för att undersöka om man sett över tillgängligheten inför valet.

Att dörröppningen är för smal eller att det inte finns någon hiss är några problem som funktionshindrade tidigare stött på när det har blivit dags att rösta vid länets vallokaler.
Men vid årets val ska det se annorlunda ut genom en ny lag om tillgängliga vallokaler.
Nu har handikappföreningarna i Östergötland skickat ut en enkät till länets kommuner för att undersöka om de har tittat på om lokalerna är anpassade för alla.

Vid tidigare val har det till exempel hänt att personer med funktionshinder fått sitta utanför och rösta eftersom man inte kommer in i lokalerna.
Ett annat problem är att de skärmar man röstar bakom kan vara för höga och många gånger får man be någon om hjälp.

-Vi anser att valhemligheten ska man få ha för sig själv även om man är funktionshindrad säger Peter Gustavsson som arbetar på handikappföreningarna i Östergötland.

Ny lag behövs

Nu ska alltså alla vallokaler bli tillgängliga genom en ny lag som trädde i kraft första januari i år.
Den här lagen behövs menar Karin Klevelid som också jobbar på handikappföreningarna.

-Många tycker att är det inte en lag behöver man inte göra någonting eller skjuter det framför sig hela tiden. Vi har diskuterat tillgängliga lokaler i många år men det har inte hänt något menar Karin Klevelid.

Positiv förbättring

Men nu ser det positivt ut i Östergötland.
I alla fall att döma av de svar man fått in på enkäten från åtta kommuner.
Där har samtliga uppgett att man arbetar med tillgängligheten och att lokalerna kommer vara tillgängliga till valdagen.

I framtiden hoppas Peter Gustavsson att tillgängligheten ska bli en självklarhet.

-På sikt hoppas man att lagen inte ska behövas och det är det vi jobbar för och även kommunerna. Vi får gehör för våra frågor men det tar tid innan det händer något säger Peter Gutavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista