Dyr teknik ger möjlighet till studier på distans

Vid Lärcenter går det att studera både på komvux och högskola och samtidigt på kvar på hemorten i glesbygden.

I Kisa har tekniken utvecklas vidare. 

I många små kommuner har utbildning i telebildstudio på kommunens Lärcenter blivit ett alternativ för den som vill läsa vidare men har svårt att lämna hemorten.

Med hjälp av modern teknik går det att både läsa på Komvux och universitet på distans. Eleverna har lektioner och samtal med läraren i direktsänd tevebild.

- Det är en ganska dyr teknik. Men jag tycker att det är ett fantastiskt sätt att undervisa i glesbebyggt område, det säger lärare Jerry Krattiger vid Lärcenter i Kisa.

Kommunen tar över utbildningen

Lärcenter i Boxholm har ett studiesamarbete med Kisa och flera andra kommuner i närheten. Dessutom har man kurser ihop med bland annat högskolan i Kalmar och Örebro universitet.
Den tekniska utrustningen i Boxholm har köpts in i ett EU-stött projekt och det är meningen att kommunen ska ta över och fortsätta med utbildningen i egen regi vid nästa årsskifte.
Alice Larsson är ansvarig på Lärcenter och hon tror på att man ska kunna välja att bo hemma och samtidigt studera och kanske även jogga deltid.

Tekniken till trots - det är ändå så att både lärare och elever tycker det är bra att träffas i verkligheten också och inte bara via teven.
Jerry Krattiger är lärare i bland annat företagsekonomi vid Lärcenter i Kisa. Men han sänder ibland sina lektioner från Österbymo eller Boxholm istället vilket är något som uppskattas av både lärare och elever.

Jerry Krattiger tror att utbildning i telebildstudio har kommit för att stanna. Och utvecklingen har redan gått vidare. I Kisa görs försök med att eleverna kan sitta vid sin dator och ha lektioner med hjälp av en webbkamera - hemma eller på något bibliotek.
Men Alice Larsson på Lärcenter i Boxholm är inte lika säker på att den teknikens framgång.

-Det passar inte alla för man måste vara väldigt självdisiplinerad för att sköta sin kurs alldeles själv hemma. Här har vi ändå schemalagda föreläsningar, studiekamrater och jag tror att det är många som behöver det för att klara studierna säger Alice Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista