Mordmisstänkt man bör dömas till livstids fängelse enligt åklagare

Uppdaterad 17:48
Åklagaren Mats Näkne yrkade idag på livstids fängelse och utvisning när det gäller den 26-årige man som är misstänkt för det uppmärksammade mordet på en 19-årig kvinna i Norrköping.

Den 26-årige mannen står åtalad för mord och grov våldtäkt och enligt åklagaren är fängelse på livstid och utvisning det enda straff som kan komma i fråga.

- Hon har sannolikt lidit en kvalfylld död. Jag menar att längden på det fängelsestraff som därför ska utdömas ska vara livstid, sade åklagare Mats Näkne.

Jämförs med tidigare brott
Mannen själv hävdar att han är oskyldig och att orsaken till att hans DNA påträffats på den 19-åriga kvinnans kropp beror på att han genomfört ett frivilligt samlag med henne. Den förklaringen avfärdade åklagaren under sin slutplädering som fullständigt osannolik och lika osannolikt anser han det vara att någon annan än 26-åringen skulle ha mördat henne.

Mats Näkne ägnade också en hel del tid åt att visa på de likheter som finns mellan tillvägagångssättet vid den brutala våldtäkt av en annan kvinna som 26-åringen redan är dömd för och det här överfallet.

Svag bevisning anser försvararen

Mannens försvarsadvokat, Ismo Salmi, hävdade under sin slutplädering att hans klient bör frias. Enligt honom kan den 19-åriga kvinnan gått med på att ha sex med hans klient.

Ismo Salmi menar att det rör det sig om ett indiciemål där åklagaren inte direkt kunnat binda 26-åringen vid gärningen.

- Jag menar att åklagaren är väl medveten om att det här åtalet är svagt underbyggt med bevisning.

Kvinnans mamma talade i rätten
Under dagens rättegång höll också den mördade kvinnans mamma ett känslosamt anförande inför rätten.

- Mördaren har förstört så mycket. Liv, livsglädje och tillit. Och han har visat att helvetet finns på jorden och att den mest brutala ondskan kan rymmas i en enda människa.

Dom i målet meddelas först den 15:e juni eftersom rätten anser att det rör sig om ett ovanligt komplicerat fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista