Kräver ersättning efter nattklubbsbrand

Före tre år sedan brann restaurangen och nattklubben Camel och nu stämmer ägarna försäkringsbolaget Trygg Hansa för att de inte fått någon ersättning för skador. Men Trygg Hansa anser att ägarna själva anlagt branden.

Det var den 26:e och 27:e maj 2003 som nattklubben Camel på Drottninggatan i Norrköping brann två gånger. Den andra branden blev stor och en rökdykare dog av värmeslag.

Bränderna var anlagda och polisen inledde en omfattande undersökning, som fortfarande inte är avslutad. Polisen har inte kunnat delge någon person skälig misstanke för mordbrand.

Får ingen ersättning
Under utredningstiden har försäkringsbolaget Trygg Hansa vägrat betala de två ägarna någon ersättning, trots att de tecknat en brandförsäkring. Något som bolaget kan göra enligt försäkringsvillkoren.
Men för att yrkandet inte ska skrivas av efter tre år, har nu ägarna genom sin advokat stämt Trygg Hansa. Stämningen gäller så kallad fastställelsetalan, där tingsrätten ska slå fast om ägarna har rätt till ersättning.

Anser att ägarna anlade branden
Stämningen har fått Trygg Hansa att redovisa sin uppfattning i ärendet. Och på försäkringsbolaget anser man att ägarna själva anlade branden. Den sammanföll med att bokföringen skulle lämnas in till skattemyndigheten och det skulle dölja bokföringsbrott. Branden anlades dessutom i det låsta kontoret, hävdar bolaget.

Ägarnas advokat hävdar att Trygg Hansa misstolkat den brandtekniska undersökningen och att ägarna inte var i ekonomisk knipa, eftersom deras andra restauranger hade god lönsamhet.

Trygg Hansa ska i slutet av denna månad redovisa sin inställning till tingsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista