1 av 2
En av de tomma lägenheterna i Hårstorp.
2 av 2
Källare med glaskross och sönderslagna dörrar.

Tomma hyreshus i Finspång vandaliseras

De fastigheter som det kommunala bostadsbolaget Vallonbygden i Finspång sålde till ett danskt företag för fyra år sedan står fortfarande tomma och nu har flera personer olagligen bosatt sig i husen.

Flera av fönsterrutorna i de tre hyreshusen i området Hårstorp är sönderslagna, handtagen på en del dörrar är bortplockade och dörrarna har låsts inifrån av de som olagligen övernattar i husen.

Hyreshusen såldes till ett dansk företag för sex år sedan och meningen var att lägenheterna skulle säljas som bostadsrätter till semestrande danskar, men inte en enda lägenhet har blivit såld.

Husen förstörs
Peter Moberg, som är engagerad i Hyresgästföreningen och bor i området, tycker det sorgligt att husen håller på att bli förstörda. Han går regelbundet och kontrollerar så att dörrar och fönster är stängda och vet vilka fönster övernattarna använder sig av.

- Här ser man ju att de varit och spikat för och tagit garderobsdörrar och spikat för fönster som är trasiga, säger Peter Moberg när han visar oss runt bland husen.

Oro bland boende
De som bor i området är bekymrade över det som sker och försiktiga med att vistas vid husen under kvällstid. Flera lokaler har också blivit utsatta för inbrott.

Det danska bolaget som äger husen har inte bara misslyckats med försäljningen, de har heller inte betalat för elen. Något som drabbat boende i husen bredvid.

Peter Moberg tror att enda lösningen är att göra om lägenheterna till hyresrätter igen.
- Jag tror att Vallonbygden får köpa tillbaks dem och att de får hyra ut dem igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista