Barn skadar sig på de populära studsmattorna

I och med det vackra vädret har det åter igen blivit populärt med studsmattor i trädgårdarna. Men många barn och ungdomar skadar sig när de ramlar av studsmattorna eller landar fel.
I Linköping tvingas i genomsnitt ett barn per dag att uppsöka läkarvård efter att ha skadat sig.

- De flesta av de här frakturerna är snälla men sedan finns det några per år som är riktigt allvarliga och där man kan, om man har otur, få framtida men, säger Håkan Ledin som är läkare vid ortopedcentrum i Linköping.

Även från Norrköping rapporteras om en del skador och under den senaste helgen fick fem ungdomar söka vård  för sina skador.

För många på mattan
En vanlig orsak till att många barn skadar sig är att flera barn hoppar samtidigt på studsmattorna och risken blir ännu större när små och stora barn leker.

De skador som barnen kommer in till länets akutmottagningar med rör oftast brutna armar och handleder eller skallskador. Och trots att många föräldrar är medvetna om farorna med studsmattorna så säljs det allt fler.

Skaffa skyddsnät
Kim Mechleinburg arbetar som försäljare i en butik i Norrköping där man säljer studsmattor och han har ett råd till föräldrarna.

- Snåla inte på skyddsnätet. Det kostar lite mer men det är värt de pengarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".