Krossad ruta på övergivet hus i Hårstorp.

Vallonbygden vill köpa tillbaka hus

Det kommunala bostadsbolaget Vallonbygden i Finspång vill köpa tillbaka en av fastigheterna i bostadsområdet Hårstorp efter att de missköts under en längre tid.

Vd:n Mikael Rådegård säger att det måste få ett slut. 

Det var i november 2002 som Vallonbygden skrev kontrakt med ett danskt bolag som köpte tre hus i Hårstorp.
Meningen var att de skulle säljas som bostadsrätter till semesterfirande danskar, men inte en enda lägenhet blev såld. Det största av husen såldes senare till ett annat företag som mer eller mindre lämnade fastigheten till sitt öde och helt struntade i att betala räkningar för el och värme.

Mikael Rådegård som är VD för Vallonbygden tror att lösningen på problemet är att köpa tillbaka det huset och säger att det hela måste få ett slut.

Undercentral

Vallonbygden har haft mycket svårt att få kontakt med denna firma som övergav huset.
Under den stora fastigheten som Vallonbygden är intresserade av att köpa tillbaka finns det en undercentral med fjärrvärme och eldistribution även för andra hus i området.

-Där har vi själva fått gå in och vidta åtgärder för att trygga försörjningen av el och värme till dem fastigheter som vi själva har kvar idag säger Mikael Rådegård.

Fastigheter till salu

De andra två husen som fortfarande ägs av den ursprungliga köparen är till salu och enligt Mikael Rådegård på Vallonbygden finns det nu spekulanter på fastigheterna.

Ett problem är att i det kontrakt som skrevs när husen såldes stod det att lägenheterna endast får användas för fritidsboende eller kontor, något som kan vändas emot Vallonbygden nu när man är intresserade av att köpa tillbaka ett av husen, det skulle alltså, enligt kontraktet, inte vara tillåtet att hyra ut lägenheterna som hyresrätter igen.

-Den problem ställningen har vi inte funderat vidare på ännu men ett alternativ skulle kunna vara att fastigheten och behålla undercentralen säger Vallonbygdens vd Mikael Rådegård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista