Arrangerad bild

Kraftig ökning av anmälda våldsbrott mot barn

Antalet polisanmälningar av misshandel och sexuella övergrepp mot barn har ökat med 30 % i Östergötland sedan 1994.
Det konstaterar Rädda Barnen i en rapport som presenteras idag.

Som grund för rapporten har Brottsförebyggande Rådets statistik från 1994 till 2004 använts.
Rädda Barnen konstaterar att det under 2004 gjordes drygt 620 anmälningar om misstänkt barnmisshandel eller sexuella övergrepp mot barn under 15 år i länet.

Enligt Rädda Barnen barnen varierar också polisens resurser för att utreda den här typen av brott kraftigt.
I Östergötland har varje utredare i snitt hand om 48 fall, medan de i andra delar av landet kan ansvara för allt från 20 till närmare 100 utredningar.

Oroväckande utveckling

Magnus Toresand på Rädda barnen i Östergötland tycker att ökningen är oroväckande och skulle gärna se fler utredare i länet.
Han anser att barnahuset i Linköping har gjort att samarbetet mellan olika myndigheter fungerar bra i den Västra länsdelen.
Men i den östra länsdelen kan en del förbättras.
Det vill säga i Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik.
Enligt Magnus Toresand sätts inte barnet i fokus på samma sätt, vilket gör att barn kan tvingas transporteras runt bland dom olika myndigheterna.

Borde vara nolltolerens

Den 30 procentiga ökningen av anmälda misshandelsfall och sexuella övergrepp mot barn i Östergötland är trots allt faktiskt näst lägst i landet.
Magnus Toresand på Rädda Barnen tycker ändå att ökningen i länet är stor.

-Trots att vi ligger lågt till pratar man ju om nolltolerens av döda i trafiken tex så är det här defenitivt ett område som samhället borde ha nolltolerens mot säger Magnus Toresand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista