Torbjörn Lundström

Polisen i Östergötland satsar på att utreda arbetsmiljöbrott

Den östgötska polisens satsning på att utreda arbetsmiljöbrott har gett resultat. Antalet fall har ökat och flera av dem har lett till åtal.

Vid andra polismyndigheter prioriterar man bort just arbetsmiljöbrott, i exempelvis Stockholm sker tre gånger så många arbetsplatsolyckor som i vårt län, men under fjolåret var antalet fall som där lämnades till åklagare, bara ett fåtal fler än i Östergötland.

I Östergötland har polisen satsat på en specialutbildad utredare för arbetsmiljöbrott. Det är kriminalinspektör Torbjörn Lundström i Norrköping som arbetar enbart med arbetsmiljöolyckor och han anser att denna typ av brott borde prioriteras högre.

I många andra län nedprioriteras arbetsmiljöbrott, vilket innebär att de ofta avskrivs eller preskriberas.

– Ju mer tiden går desto värre blir det för både anhöriga och den drabbade att behöva gå och vänta på besked, säger Torbjörn Lundström.

Sedan Torbjörn Lundström börjat arbeta enbart med arbetsmiljöbrott har flera fall än tidigare gått vidare till åklagare:

– När du skapar dig rutiner och kunskaper går varje enskilt ärende fortare och det blir bättre kvalitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista