Jan Österlind

Grafiska förbundet håller kongress i länet

Sveriges äldsta fackförening, Grafiska fackförbundet, kommer inte finnas kvar så länge till, i alla fall inte som ett eget förbund.

Men idag inledde de sin kongress i Linköping. 

Det är första gången som Grafiska fackförbundet har kongress utanför stockholmsområdet, och förbundsordföranden Jan Österlind är nöjd med det.

-Linköping är en bra stad att kongressa i. sedan kommer jag från Linköping, så det är extra trevligt att vara här.

Jan Österlind arbetade som tidningsgrafiker på Östgöta Correspondenten i 23 år, innan han forsatte som ombudsman och för några år sedan blev ordförande för hela förbundet.

Färre grafiker
Grafikerna har rykte om sig att vara stolta och stridbara. Genom att sätta sig på tvären kunde de stoppa eller fördröja tryckningen av en tidning. Men med den nya datoriserade tekniken har grafikerna blivit färre. Idag organiserar förbundet 21 000 yrkesaktiva medlemmar. Kongressen i Linköping kommer troligen att besluta om att förhandla med något annat LO-förbund om samgående, men det är inget lätt fråga säger Jan Österlind.

-Det är både hjärta och hjärna med. Många vill gärna vara kvar som eget förbund, men i förbundsstyrelsen tycker vi att vi ska agera när vi är starka och inte när vi är svaga.

Slå sig samman med industriförbund
Även grafikernas avdelning i Östergötland står bakom en motion om att gå ihop med något annat industriförbund. På kongressen samlas 125 ombud från hela landet för att fatta beslut i en rad frågor. Till årets kongress har 84 motioner inkommit.

Flera avdelningar motionerar om ökat samarbete med socialdemokraterna och vill starta partiföreningar på arbetsplatserna. Jan Österlind anser att facket måste ha en politisk kanal.

-Senast vi hade en borgerlig regering var dörren stängd för oss.

I eftermiddag talar statsminister Göran Persson på grafikernas kongress.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista