Rädslan för misshandel stor bland pojkar

I Östergötland är 7 av 10 unga pojkar oroliga för misshandel.
Det visar en internetenkät som sajten Lunarstorm genomfört. Många flickor uppger också att de är rädda för att bli våldtagna när de är ute om kvällarna.

Enkätundersökningen som försäkringsbolaget If låtit göra tillsammans med ungdomssajten Lunarstorm visar att tre av sju tonårsflickor är rädda för att bli våldtagna på kvällar och nätter.

Enkäten har besvarats av dryg 2000 tonåringar mellan 15 och 18 år från hela Sverige. Och rädslan för våldtäkt är störst bland flickor i Uppsala, Örebro och Stockholm.

Många ungdomar är också oroliga för att bli misshandlade. Hot om misshandel är värst bland tonåringarna i Östergötland där hela 73 procent känner sig hotade, därefter kommer Blekinge och Kronoberg.

Positiv till polis
Undersökningen visar också att många av de tillfrågade är positivt inställda till polisen och hälften anser att fler poliser är ett effektivt sätt att öka tryggheten på kvällar och nätter.

När det gäller frivilliginsatser med nattvandring tycker nästan fem av tio flickor och fyra av tio pojkar att det ökar tryggheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".