Maj-Britt Särnstedt och sjuksköterskan Ann-Kristin Dejmert. Foto Claes Lundkvist.

Många i kö till vårdboende i Motala

Det är brist på platser i vårdboenden i Motala. Kommunen tvingas nu avbryta den planerade avvecklingen av platser på de omoderna sjukhemsavdelningarna, för att bristen inte ska förvärras.

För patienterna märks bristen genom att de får vänta betydligt längre än planerat på att få flytta vidare från sjukhus och sjukhem.

Maj-Britt Särnstedt har drabbats av flera olycksfall och sjukdomar. Hon väntar på en plats i antingen vårdboende eller så kallat trygghetsboende. Det innebär en egen lägenhet, men med vårdpersonal eller hemtjänst i huset.

Ett 60-tal patienter finns på sjukhemmet Strandvägens båda avdelningar i Motala. Här finns salar med två eller fyra bäddar. Ena avdelningen skulle ha avvecklats i år, men blir nu kvar.

Tanken är korttidsboendet ska vara mellan sex och åtta veckor, för att träna upp sig inför det nya boendet. I själva verket kan det nu dröja flera månader eller i värsta fall ett år. I hela Motala köar över 60 äldre för nytt boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista