Först ut att utvinna naturgas?

Tekniska verken i Linköping kan bli första företaget i landet som utvinner naturgas på svensk mark.

Gasen finns vid Fornåsa i Motala och Tornby i Mjölby och ännu har inte Länsstyrelsen yttrat sig om utvinningen, men den statliga myndigheten Bergsstaten som delvis avgör frågan är positiv.

Tekniska verken vill som första företag i Sverige på svensk mark utvinna den gas som har bildats i jorden.

Trots att naturgasen är en fossilgas som bidrar till växthuseffekten tycker Tekniska verken att det är försvarbart ur miljösynpunkt att använda gasen då den är tänkt att ersätta bensin som innehåller en högre halt av fossil koldioxid och även andra miljöförstörande ämnen.

Varken Motala eller Mjölby kommun motsätter sig att Tekniska verken utvinner gasen även om Motala vill se mer uppgifter om hur miljökonsekvenserna kan bli. För att det hela skall bli verklighet krävs tillstånd både från Länstyrelsen och Bergsstaten var för sig, något som väntas senast i slutet av det här året.

Gasfyndigheten i Fornåsa har använts av vissa av de som bor i området sedan trettiotalet, de har helt enkelt borrat hål ner i berggrunden och med hjälp av rör transporterat gasen upp till en gasbrännare som värmt deras hus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista