Gamla vårdboenden blir kvar

Motala kommun hade inte räknat med att den kö som för närvarande är till kommunens vårdboende skulle uppstå.

Ett 60-tal motalabor står nu i kö och kommunen tvingas avbryta den planerade nedläggningen av flera sjukhemsavdelningar som blivit omoderna.

Under de senaste fem månaderna har antalet lediga platser vid kommunens vårdboenden varit betydligt färre än normalt, förklarar Jaan Noor som är samordnare för äldreomsorgen i Motala kommun. Han förklarar att det annars brukar vara 20 lediga plaster per månad men under de senaste fem månaderna har det varit mellan fem och tio plaster per månad.

- Vi har haft en period med väldigt friska pensionärer i vårt äldreboende. Det är väl den slutsatsen vi kan dra.

Renovering av gamla vårdboenden
Idag finns 390 vårdboendeplaster i Motala kommun. Dessutom finns 200 så kallade trygghetsboende och det är den nivå som man bör ligga på i kommunen, berättar Jaan Noor. Därför kommer den planerade rivningen av flera gamla sjukhemsavdelningar troligen inte bli av.

- Däremot kan det bli fråga om att höja standarden på vissa delar där vi annars hade valt att lägga ned, säger Jaan Noor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista