foto: SAAB, Pressens Bild

Jas-erbjudande till Norge

Uppdaterad 17:14
Flygtillverkaren Saab presenterade under måndagen ett erbjudande om att sälja 48 nytillverkade Gripen till norska försvaret.

På kort tid har Gripen blivit ett av fyra alternativ när Norge ska modernisera sitt flygvapen. Skälet till det är att Norge vill öka konkurrensen, för att få fram bättre villkor än de som hitills erbjudits av andra tillverkare, säger norska försvarsdepartementets statssekreterare Espen Barth Eide till Sveriges Radio Östergötland.

-Efter regeringsskiftet i höstas satte vi oss ned för att se över anskaffningen av nya stridflygplan. Vi upplevde då att vi var väldigt långt framskridna med en bestämd kandidat. Vi blev då angelägna om att återupprätta konkurrensen mellan kandidaterna, så att den blev mer reell.

Konkurrerar med Eurofighter och franska plan
Norge deltar i den amerikanska flygtillverkaren Lockheed Martins utvecklingsprojekt av ett nytt stridsflygplan, eller kampfly, som norrmännen säger. Norska regeringen har dock inte varit nöjd med de industriavtal som ingått.

Norge ska nu även studera det europeiska projektet Eurofighter, det franska Rafale och Jas Gripen. Beslut ska fattas först om två år, men Saab presenterade idag sitt erbjudande på en presskonferens i Oslo. Det bygger på att Saab tillverkar 48 helt nya plan, som har något större vingar och landningsställ. Detta för att öka planens räckvidd. Samtidigt erbjuder Saab med ägaren Investor industriavtal värda 36 miljarder kronor. För Saab innebär det flera års tillverkning i verkstäderna i Linköping.

Espen Barth Eide vill inte kommentera erbjudandet, men säger att Norges intresse inte är något förhandlingsspel.

-Det är ett genuint intresse för Gripen. Vi menar att det handlar om fyra likvärdiga kandidater. Så detta är inget spel, utan en reell värdering, där Gripen i högsta grad är med.

Trots att Norge är Nato-medlem, anser Espen Barth Eide att Norge nu har större handlingsfrihet än tidigare.

-Det är en justering mot vad den säkerhetspolitiska kursen varit tidigare, men världen har förändrats. Idag har vi ett bra samarbete med Sverige i nato-övningar, trots att Sverige inte är Nato-medlem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".