Inte för många lärare i länet

Det råder inte ett överskott på lärare i Östergötland, tvärtom kommer det finnas fler utbildningsplatser än tidigare för blivande lärare vid Linköpings universitet till hösten.
Det säger Maria Sundkvist, chef vid kansliet för utbildningsvetenskap på Linköpings universitetet, med anledning av Högskoleverkets uppgifter om att det utbildas för många lärare.

Enligt Högskoleverket skulle det nu utbildas tusentals fler lärare än nödvändigt i Sverige, men det tror inte Maria Sundkvist stämmer här i länet.

- Det finns lärarutbildning på 26 orter i Sverige och enligt Högskoleverkets rapport verkar det som om det bara är Umeå universitet som har någon form av överproduktion om man ser i relation till länets behov, säger Maria Sundkvist.

Högskoleverket har sagt att man kommer att uppmana lärosätena runt om i landet att minska antalet utbildningsplatser för lärare, men det kommer i så fall att ske till hösten 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".