Energirådgivare Bo Andersson

Energikontor i länet dröjer

Planerna på ett energikontor i Östergötland drar ut på tiden.

Länets energirådgivare är besvikna på att Östsam inte utrett frågan.

Regionförbundet Östsam fick 150 000 kronor i slutet av förra året för att utreda vad ett energikontor skulle kunna göra för nytta men ännu har ingenting hänt.

I slutet av april skulle Östsam ha redovisat för energimyndigheten vad de kommit fram till men har nu ansökt om att få förlänga tiden för utredningen till oktober.

Bo Andersson som är energirådgivare i Söderköping och Valdemarsvik säger att han är besviken på att utredningen drar ut på tiden.

Georg Mildén på Östsam säger att fokus har varit på det bidrag från Naturvårdsverket som gällt åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser.
Det såkallade KLIMP bidraget som delades ut för två veckor sen och tanken på ett energikontor har då kommit i andra hand, säger Georg Mildén men han hoppas kunna finna någon som kan utreda frågan inom kort.

Syftet med ett länsövergripande energikontor skulle enligt energirådgivarna vara att samordna kommunernas arbete med energi och effektivisera energianvändningen.
Något som energirådgivarna på kommunerna inte kan göra idag då de i huvudsak skall jobba mot kommuninvånarna.

Bo Andersson tror att det vore mycket olyckligt om det hela rinner ut i sanden då det finns både miljömässiga och ekonomiska vinster att göra genom att samordna kompetensen på energiområdet, speciellt för de mindre kommunerna säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista