Bo Andersson energirådgivare

Fjärrvärme även på landsbygden

Nu kan fjärrvärme bli ett alternativ även för dem som bor på landsbygden.
Tidigare har det ansetts för dyrt att satsa på en fjärrvärmeutbyggnad utanför de större tätorterna men med dagens stigande elpriser kan det tvärtom bli ekonomiskt lönsamt.

Att bygga små fjärrvärmeanläggningar har länge varit olönsamt på grund av höga kostnader för anläggningsarbetet då tunnlarna ska grävas till fjärrvärmerören. Men den kraftiga prisstegringen på olja och el gör att fjärrvärmen nu kan bli aktuellt även på landsbygden.

På gång i Mogata
En ort som inom kort får tillgång till fjärrvärme är Mogata i Söderköping. Där ska kommunen bygga ett så kallat närvärmesytem. Det är det kommunala bostadsbolaget Ramunderstaden som kommer bygga ut fjärrvärmen med hjälp av pengar man fått från Naturvårdsverket och deras KLIMP-bidrag. Anledningen till att de fått bidraget är att det delas ut till åtgärder som minskar utsläppen av växthusgaser och de fastigheter som ansluts till närvärmen kommer att värmas med biobränslen och ersätta uppvärmning med olja eller direktverkande el.


Bättre med central panna
Det kan dock komma att dröja innan villaägare i Mogata kan värma sina hus med fjärrvärme, för till en början är det framför allt skolan och kyrkan som ska få sin värme från en gemensam panna. Och enligt Bo Andersson, som är energirådgivare i Söderköping, är det bättre att centralisera värmeproduktionen istället för att varje hus har sin egen panna.
- Man lägger kontrollen till värmeanläggningen som är drifttekniker som sköter och de har en kontinuitet och en säkerhet som är mycket större än om man själv skulle äga sin egen anläggning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".