Politiska majoriteten i Norrköping lovar satsningar

I Norrköping utlovar den politiska majoriteten en satsning på grundskola och äldreomsorg i sin budget för nästa år. Valfläsk anser oppositionen.

Socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet vill bland annat öka antalet anställda inom äldreomsorgen och höja kvalitén på grundskoleundervisningen.

Socialdemokraten Mattias Ottosson är kommunstyrelsens ordförande och lade fram budgetförslaget och han säger att det kommer ur det goda ekonomiska läge som råder i kommunen.

- Det här är ju förstärkningar på över 200 miljoner kronor till verksamheten 2007 och det är klart att det känns ju väldigt bra.

Oppositionen ifrågasätter satsningarna
Bland oppositionen tolkas dock budgetförslaget annorlunda. Det moderata oppositionsrådet Jörgen Rundgren talar om osthyvelsbesparingar på skolan och äldreomsorgen. Han anser att man inte kompenserar tillräckligt för löneökningar och prisökningar för åren 2009 och 2010.

- Under nästa mandatperiod så naggar man det här i kanten och lägger en de facto besparing på äldreomsorgen på tio miljoner kronor och på skolan med tretton miljoner kronor.

Flera av kommunens olika verksamhetsområden hade önskat att få mer pengar i kommande års budget. Gymnasienämnden var en nämnd som begärt att få störst tillskott på närmare 25 miljoner kronor, men det får bara en mindre del av. Enligt vänsterpartiets Rudi Ailert har man varit tvungen att prioritera vissa områden.

- Vi har fått säga nej till de äskanden som vi inte har prioriterat och vi har inte kunnat prioritera gymnasieskolan.

När det gäller satsningen på äldreomsorgen kallar det kristdemokratiska oppositionsrådet Margaretha Ericsson det för valfläsk.

- Man gör neddragningar på olika områden mitt i mandatperioden för att sen ha pengar inför valet och dela ut lite valfläsk. Det är bättre att man håller en jämn organisation hela tiden och inte hoppar upp och ner så här tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista