Vättern mår bättre men hotas av alltfler kräftor

Vättern mår bättre än på mycket länge, det konstaterar Vätternvårdsförbundet som idag la fram en ny plan för hur sjön ska tas om hand under de kommande 15 åren. Det är den femte vattenvårdsplanen i ordningen. Den första kom redan 1970. Sedan dess har mycket blivit bättre men samtidigt kommer hela tiden nya hot.

I planen som ska gälla fram till 2020 har Vätternvårdsförbundet listat 89 olika åtgärder som bör vidtas för att de goda resultat som uppnåtts när det gäller miljön ska kunna bibehållas.

Ett av de största hoten idag är enligt Månd Lindell de förändringar som skett i sjöns naturliga ekosystem och i det sammanhanget är signalkräftorna som planterades in i slutet på 60-talet det absolut största problemet.

Enligt Måns Lindell finns det idag mellan 13 och 25 000 ton signalkräftor på Vätterns botten och det är alldeles för mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista