Delar av Stadspartner privatiseras

Efter kritik från arbetsgivarföreningen Svenskt Näringsliv och den borgerliga oppositionen i Linköping, kommer kommunen nu att privatisera en del av det kommunägda bolaget Stadspartner. Företaget sköter bland annat parker i både Linköping och Norrköping. Men enligt socialdemokratiska kommunalrådet Lena Micko, finns det även ekonomiska skäl till privatiseringen.

Svag lönsamhet och politisk kritik liggar alltså bakom förslaget att sälja affärsområdet Markteknik, som är den del av Stadspartner, som i sin tur är en del av Tekniska Verken, som i sin tur ägs av Linköpings kommun.

Markteknik säljs

Kommunen har nu godkänt att affärsområdet säljs. Markteknik har 90 anställda, omsätter 200 miljoner kronor, men har först på senare år gett en liten vinst på mellan fem och tio miljoner.

Osund konkurrens

För en tid kritiserade arbetsgivarföreningen Svenskt Näringsliv kommunen för osund konkurrens. Dels för att Stadspartners verksamhet tränger ut privata företag och dels för att verksamheten även bedrivs i en annan kommun.

Moderata oppositionsrådet Paul Lindvall är nöjd med att ha fått gehör för sin kritik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista