Allt fler väljer bort kyrklig begravning

Borgerliga begravningar ökar

Allt fler människor vill ha en borgerlig begravning då en anhörig dött. Men flera kommuner i länet saknar en begravningsförrättare även om det inte är nödvändigt för att hålla ceremonin. En anledning till ökningen är att fler människor valt att lämna Svenska kyrkan.

Under de senaste åren har de borgerliga begravningarna ökat.

Det är en begravning utan religiös anknytning och det alternativ som finns till begravning i Svenska kyrkan.

Den som leder begravningen kan vara en anhörig , en god vän eller någon utomstående och flera kommuner har utsedda begravningsförrättare.

Men sju av länets kommuner saknar personer som har det uppdraget.

Peter Trygg på Fonus Öst tycker att alla kommuner borde kunna erbjuda en borglig begravningsförrättare för att ge fler valmöjligheter till konsumenterna.

Han tror att ökningen delvis beror på att fler människor valt att lämna Svenska kyrkan och att människor födda på 1930 och 40-talet i större utsträckning än tidigare har önskemål om att få en borgerlig begravning.

Den största ökningen syns bland yngre människor som avlider.

Kommunerna utser officianter

Till skillnad från en borgerlig vigselförrättare som förordnats av Länsstyrelsen utses begravningsförrättarna enbart av kommunerna själva under en mandatperiod.

Mjölby, Valdemarsvik, Kinda, Vadstena och Ydre saknar kommunala officianter medan

Finspång och Söderköpings kommuner är på gång att utse förrättare.

Linköpings kommun har haft borgerliga begravningsförrättare i tjugo år men för tre år sen fick de så pass mycket att göra att kommunen införde en avgift eftersom personerna var borta så pass mycket.

Då sjönk efterfrågan och idag håller de i ett par borgerliga begravningar per år.

De fyra begravningsförrättarna i Norrköping har fått utbildning av Fonus Öst för att bättre kunna ta hand om ceremonin och de sörjande.

Mer personliga begravningar

Framtidens begravningar kommer enligt Peter Trygg att vara betydligt mer personliga akter där den avlidnes liv och leverne respekteras fullt ut.

- Många människor strävar idag efter personlighet i valet av ceremonier och man kan se det på bröllopstrenden exempelvis. Jag tror att konkurrensen har ökat för de traditionella budbärarna av begravningsceremonier och det är bara bra för konsumenten och kunden säger Peter Trygg distriktchef på Fonus Öst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista