Misslyckad jobbsatsning i Norrköping avslutas

Försöket i Norrköpings kommun med att skapa drygt 2 000 nya arbetstillfällen kommer till stor del inte att fortsätta nästa år.

Den styrande politiska majoriteten har enats om att inte lägga några mer pengar på projektet enligt det budgetförslag som har presenterats.

Våren 2004 lanserade socialdemokraterna i Norrköping satsningen ”2006 nya arbeten fram till 2006”., men trots det steg arbetslösheten i kommunen. De som var arbetslösa och de som deltog i olika åtgärdsprogram blev drygt 850 fler under tvåårsperioden. Arbetslösheten i Norrköping är nu, liksom för två år sedan, högst i länet.

Totalt satsades det 16 miljoner kronor på jobbprojektet. En utvärdering är på gång och när den är klar kan vissa delar av projektet ändå få en fortsättning. Men nästa år finns inga pengar avsatta för ändamålet i det budgetförslag som socialdemokraterna har lagt fram tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".