Returpunkten i Risängen.

Ökat intresse för att källsortera

Viljan att källsortera sina sopor ökar för varje år och det märks nu även på de återvinningsstationer som finns.

Trots att det numera finns fyra platser i Norrköpings kommun där man kan lämna och sortera grovsopor, så kallade returpunkter, har sopmängden inte minskat på den station som längst funnits i kommunen.

Mängden sopor tycks bara öka och öka. Personalen på Returpunkten i Risängen trodde att fler återvinningsstationer skulle medföra att trycket på den första stationen som öppnades i Norrköping skulle minska, men så har det inte varit:

- Vi har nästan ökat trycket i stället, men det är bra att soporna kommer hit, säger Kenny Helmersson som arbetar vid Returpunkten.

Varje dag kommer 400 till 600 bilar med skräp till Returpunkten i Risängen. Det brukar vara flest fordon vid Kristi himmelfärd, en helg där man för några år sedan räknade in 940 bilar. I genomsnitt fylls 7till 8 containrar med återvinningsbara sopor. Viljan att källsortera finns hos invånarna, trots att det innebär ett merarbete.

För Ingemar Schylström, som lämnar sopor vid Returpunkten i Risängen, är det självklart att källsortera:

- Man kan ju inte samla allt på ett ställe, hur skulle det då bli i världen? Nä, för sjutton, håll Sverige rent!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista