Vård av hjärnhinneinflammation fördröjdes

En patient med hjärnhinneinflammation fick vänta i nästan nio timmar på akuten i Norrköping innan han fick antibiotika, trots att patienter med just hjärnhinneinflammation måste behandlas snarast möjligt för att inte avlida. Enligt sjukhuset berodde fördröjningen på överbelastning på Vrinnevisjukhuset. Socialstyrelsen tänker nu inleda en utredning av händelsen.
Varig hjärnhinneinflammation ska behandlas så fort som möjligt. Kommer inte patienten under behandling är dödligheten nästan alltid hundra procentig. Den 70-årige mannen som hittades medvetslös i sitt hem en eftermiddag i början av april hade drabbats av just varig hjärnhinneinflammation. Han fördes till Vrinnevisjukhusets akutmottagning för vård. Men inte förrän sent på kvällen påbörjades antibiotikabehandlingen. Varför det tog nästan nio timmar innan 70-åringen behandlades ska nu utredas av Socialstyrelsen. I ett brev till myndigheten skriver infektionsklinikens chef på Vrinnevisjukhuset att patienten utsattes för ökad risk att avlida eller få allvarliga men av sin hjärnhinneinflammation. Orsakerna till förseningen tros enligt sjukhuset bero på den medicinska belastningen på akutmottagningen. Den 70-årige mannen fick vårdas på intensivvårdsavdelningen för bland annat kramper. 20 dagar efter att han kom till akuten kunde han skrivas ut med bland annat nedsatt minne och koncentrationssvårigheter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".