Provtur för duospårvagn i Norrköping

Idag kördes den första turen med den så kallade duospårvagnen i Norrköping.

Tåget som är en slags kombination mellan spårvagn och tåg har under ett par veckors tid testats på järnvägen mellan bland annat Linköping och Kisa. Men idag var det dags att pröva tåget på spårvagnsspåret i Norrköping. Och det var Susanne Alakourila, som är spårvagnsinstruktör på Connex, som fick den äran att köra dagens första tur.

- Det är lite spännande måste jag säga. Den är väldigt lättkörd men eftersom den är längre och bredare än våra spårvagnar så får man ju tänka sig för lite när man passerar hållplatser.

Resan filmad 
Med på dagens premiärtur fanns tågentusiasten Bo Norman från Linköping som är med i Svenska järnvägsklubben. Han studerade hur tåget förde sig på spåren och filmade färden genom fönstret.

- Det är alltid roligt och åka sådana här grejer och sedan filma samtidigt så man bevarar det efteråt. För jag menar, den här kanske kommer tillbaka om 10-15 år, det vet vi ju inte.

Sämre krocksäkerhet 
Förutsättningen för att det ska vara någon mening med att köpa in det tysktillverkade tåget är att det ska gå att köra från spårvagnsspåren över till stambanan, men några sådana planer finns inte för närvarande. Det finns dock en nackdel med tåget då det används på stambanan och det är att det är betydligt osäkrare om det skulle hända en olycka. Anledningen är att karossen innehåller betydligt mer plast än ett vanligt tåg. Det berättar Christian Ahne från Tågkompaniet som varit med på alla turerna runt om i länet.

- Krocksäkerheten är ju sämre än ett vanligt tåg. Men det är väldigt bra bromsar på den här vagnen jämfört med ett vanligt tåg, så att man kan säga att säkerheten ligger där. Att man snabbt kan stanna den här vagnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".