Foto: Bertil Ericson, Pressens Bild

Fler kontroller av lantbrukare

Länets lantbrukare får i sommar räkna med att bli kontrollerade betydligt oftare än tidigare och dessutom utan förvarning.

Tidigare års kontroller har visat på för många fel hos de som tagit emot EU:s lantbruksstöd. Som en följd av detta kräver nu EU-kommission att Sverige genomför fler kontroller.

Felen i ansökningarna om lantbruksstöd har inte ökat i Östergötland. Till exempel var knappt fem procent av de kontrollerade arealstöden var fel uträknade förra året.

Men EU-kommisionen har länge tyckt att Sverige utför för få kontroller och har tvingat fram fler. På vissa håll i landet innebär de en fördubbling. I Östergötland ökar de med 50 procent.

I absoluta tal innebär det att kontrollerna av djurstöd i länet ökar från 80 till 120 per år och kontrollerna av arealstöd från 190 till 270.

Kontrollerna ska göras med kort varsel eller helt oanmälda. Det kan leda till irritation, befarar Cecilia Retzman:

Kontrollerna kräver också mycket pappersjobb. Länsstyrelsen i Östergötland tvingas tillsätta tre tjänster utanför budgeten.

Situationen är ungefär densamma på landets övriga 20 länsstyrelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".