Lågt valdeltagande i Norrköping

Samtidigt som valtemperaturen inför valet i höst stiger finns det många områden i länet där valdeltagandet är lågt.

Flertalet av dom ligger i Norrköping. I Hageby, Navestad och Marielund är det bara drygt varannan röstberättigad som väljer att rösta. Enkido Simonsson från Ensjön i Norrköping, som själv jobbat som rösträknare i flera val, tror att språksvårigheter kan vara en orsak till det

Ensjön i Norrköping där Enkido Simonsson bor ligger på riksgenomsnittet när det gäller valdeltagandet i kommunalvalet. Riksgenomsnittet vid förra valet låg på 78 procent.

Men annars ligger det totala valdeltagandet i Norrköping under riksgenomsnittet.

Åtta av dom tio valdistrikt med det lägsta valdeltagande i Östergötland ligger i just Norrköping.

I Hageby, Navestad och Marielund i Norrköping och i Skäggetorp i Linköping finns dom fem valdistrikt med det lägst valdeltagande i Östergötland.

Här var valdeltagandet under 60 procent.

Razija Imamovic som bor i Hageby, känner inte igen sig när hon får höra att valdeltagandet är lågt i hennes bostadsområde. Hon själv och dom hon känner går och röstar.

Hon tror att bättre information vore ett sätt att öka valdeltagandet. Till exempel kunde partiernas företrädare kort innan valet ringa till hushållen i området och uppmanna dom att gå och rösta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".