Misstro och utanförskap orsak till lågt valdeltagande

Forskare anser att politiker måste verka för att öka delaktigheten i samhället på längre sikt och inte bara göra korta besök inför val.

Att försöka öka valdeltagandet på lång sikt med informationskampanjer inför varje val är inget bra sätt.
Istället krävs det att politikerna verkar för ett samhälle som gör att människor även i bostadsområden med lågt valdeltagande känner sig delaktiga.
Det menar statsvetaren Magnus Dahlstedt på Tema Etnicitet vid Campus Norrköping, som i en doktorsavhandling tittat på varför valdeltagandet är lågt i städernas förorter.

Utanförskap

Magnus Dahlstedt anser att orsaken till att många väljer att inte rösta är att dom inte känner sig delaktiga i samhället, och många har även en stark misstro mot politiker.
Låg utbildning, låg medelinkomst, hög omflyttning och att många är invandrare som nyligen kommit till Sverige är några orsaker till att man känner sig utanför samhället.
Magnus Dahlstedt anser att ett sätt att vända trenden är att politikerna med sin politik skapar ett samhälle där fler känner sig delaktiga.

Långsiktigt arbete

Men att öka känslan av delaktighet görs inte i en handvändning. Visst kan information om val och politiska partier vara bra.
Men Magnus Dahlstedt anser att korta intensiva informationskampanjer i samband med valet faktiskt kan leda till en ökad misstro mot politiker istället för tvärtom. Politikerna blir betraktare som röstfiskare som bara vart fjärde år intresserar sig för förorten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".